Εισαγγελέας Αρείου Πάγου

Ζητά παρέμβαση των κατασταλτικών μηχανισμών κατά καταλήψεων

Νέα παρέμβαση έκανε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδάς, για τις καταλήψεις σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, δημόσια κτίρια και αλλού, η οποία εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης και άλλων μηχανισμών για να χτυπηθεί το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα. Ο εισαγγελέας παρήγγειλε στους εισαγγελείς Πρωτοδικών τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν βρίσκονται υπό κατάληψη κτίρια που ανήκουν σε ΑΕΙ, ΝΠΔΔ και γενικότερα στο δημόσιο.
Μάλιστα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην παραγγελία του αναφέρει ότι οι υπεύθυνοι των κτιρίων αυτών θα αντιμετωπίσουν ποινικές ευθύνες σε περίπτωση που δε λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την αποβολή των καταληψιών.
Συγκεκριμένα, ο Γ. Σανιδάς ζητά να μπουν σε εφαρμογή οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, καθώς στην παραγγελία αναφέρει:
• Σε περίπτωση που διακριβωθούν καταλήψεις να ερευνηθεί για ποιο λόγο οι υπεύθυνοι δεν έχουν λάβει μέτρα για την αποβολή των καταληψιών.
• Οι εισαγγελείς Πρωτοδικών θα πρέπει να μεριμνήσουν αν στα όρια της δικαιοδοσίας τους υπάρχουν υπό κατάληψη ακίνητα, τα οποία ανήκουν στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, που ανήκουν εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο και σε καταφατική περίπτωση να διακριβωθεί, ποιοι είναι οι καταληψίες και από πότε τα εν λόγω κτίρια βρίσκονται σε κατάληψη.
• Για ποιο λόγο τα αρμόδια όργανα δεν έχουν φροντίσει ώστε να εκκενώσουν τα κτίρια από τους καταληψίες και στη συνέχεια να αξιοποιήσουν τα ακίνητα κτίρια.
• Να διακριβωθεί αν στα ακίνητα που έχουν καταληφθεί από καταληψίες, εκτός από την κατάληψη που αυτή καθ’ εαυτή - όπως αναφέρει ο Γ. Σανιδάς - αποτελεί παράνομη πράξη, λαμβάνουν χώρα και άλλες έκνομες δραστηριότητες από τους καταληψίες, όπως διακίνηση ναρκωτικών, κατοχή όπλων, κλπ.
Η ενέργεια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έρχεται να προστεθεί στην παρέμβασή του υπέρ της εργοδοσίας των ΤΖΑΜΠΟ, με την οποία ο εισαγγελέας χαρακτήριζε «εγκληματική πράξη» τις κινητοποιήσεις εργατών και τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης των εργαζομένων. Ακόμα, αυτή η παρέμβαση συμπληρώνει μια σειρά δικαστικών πρακτικών και αντιδημοκρατικών νομοθετικών μέτρων (πολιτική επιστράτευση ναυτεργατών, εννιά στις δέκα απεργίες κηρύσσονται παράνομες, προστασία της εργοδοτικής τρομοκρατίας, συμβασιούχοι, εγκύκλιος του ίδιου εισαγγελέα για τη χρήση καμερών και παρακολούθηση λαϊκών κινητοποιήσεων, κλπ.), τα οποία διαχρονικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν λάβει προς υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ και των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Με αφορμή την παρέμβαση Σανιδά, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η παρέμβαση Σανιδά για τις καταλήψεις στα δημόσια κτίρια και αλλού υπηρετεί το γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης και άλλων μηχανισμών του συστήματος, που με πρόσχημα την προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων επιδιώκουν τη λήψη νέων μέτρων καταστολής κατά του εργατικού και του νεολαιίστικου κινήματος.
Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναλαμβάνει όλο και πιο ενεργητικό ρόλο σε αυτή την επιχείρηση τρομοκράτησης και καταστολής του λαϊκού κινήματος. Η δράση του δεν απορρέει μόνο από τη θέση του, αλλά και από τη θέρμη με την οποία ανταποκρίνεται στα κελεύσματα της κυβέρνησης και της ίδιας της πλουτοκρατίας. Μετά την απροσχημάτιστη παρέμβασή του υπέρ της εργοδοσίας των ΤΖΑΜΠΟ και κατά του εργατικού - ταξικού κινήματος, επιχειρεί τώρα να έχει τη δική του συνεισφορά στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, στην ποινικοποίηση κάθε αγωνιστικής δράσης του εργατικού κινήματος με τη μορφή της κατάληψης.
Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό σε επαγρύπνηση, σε κλιμάκωση και πολιτικοποίηση της πάλης του, για να μην περάσουν τα νέα τρομοκρατικά μέτρα, που προστατεύουν την αντιλαϊκή πολιτική».

 

Καταχωρήθηκε στην κατηγορία Ανακοινώσεις την Κυριακή 22 Μαρτίου 2009