Ανακοίνωση της ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ Κ.Σ για τις Εστίες

 Ανακοίνωση της ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ Κ.Σ για τις Εστίες

Την ώρα που η καπιταλιστική κρίση τσακίζει τις λαϊκές οικογένειες, οι συνθήκες ζωής των παιδιών τους που ζουν στις εστίες χειροτερεύουν…

Ανεπάρκειες στην υλικοτεχνική υποδομή, ελλιπείς υπηρεσίες και περιορισμένες θέσεις στέγασης, τρομοκρατία για να καταβληθούν νοίκια, εξώσεις, περιστολή του ασύλου, απολύσεις του μόνιμου προσωπικού των εστιών (με αποτέλεσμα να μην μπορoυν να λειτουργήσουν ούτε τα εστιατόρια), αποτελούν το πλαίσιο της σημερινής πραγματικότητας, η οποία βρίσκεται σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση από τους σκοπούς που έπρεπε να εξυπηρετούν οι φοιτητικές εστίες ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που οι φτωχές οικογένειες χτυπιούνται από παντού.

Για την άθλια κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι φοιτητικές εστίες, κύρια αιτία είναι η οικονομική εγκατάλειψη από το κράτος, με μειωμένους προϋπολογισμούς κάθε χρόνο, που αντανακλά την πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ. Mια πολιτική που στοχεύει αποκλειστικά στην εξασφάλιση των κερδών του κεφαλαίου στο χώρο της παιδείας και οδηγεί τις εστίες σε μαρασμό, στο κλείσιμο τους ή και στην ιδιωτικοποίησή τους, στην ένταση των ταξικών φραγμών.

Με τον κανονισμό λειτουργίας του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ) που εφαρμόζεται ήδη στις εστίες με την συμβολή των πρυτανείων, προβλέπονται αλλαγές στην εισαγωγή και τη διαμονή των φοιτητών και των σπουδαστών, αλλά και στην οικονομική διαχείριση των εστιών. Οι αλλαγές αυτές οδηγούν ουσιαστικά σε διάλυση της δημόσιας και δωρεάν σίτισης και στέγασης και αποτελούν εφαρμογή των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ και της "Λευκής Βίβλου" για την παιδεία της ΕΕ. 

 

Είναι προκλητικοί!  

Χαρίζουν 28 δις στις τράπεζες  

και λένε ότι δεν έχουν λεφτά για νέες εστίες!

Οι πρυτανείες μαζί με την διοίκηση του ΕΙΝ πρωτοστατούν στην τρομοκράτηση των φοιτητών, ιδιαίτερα των αλλοδαπών, προκειμένου να πληρώσουν το χαράτσι που τους επιβάλλουν. Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που διώχνονται από την εστία χωρίς να έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους – ιδιαίτερα οι φοιτητές που αναγκάζονται να δουλεύουν για να σπουδάζουν– με το πρόσχημα ότι πρέπει να εκκενωθούν δωμάτια για νέους φοιτητές. Αποδεικνύεται έμπρακτα ότι η δημόσια και δωρεάν Παιδεία υπάρχει μόνο στα λόγια, αναδεικνύεται το συνολικό πρόβλημα της απουσίας στέγασης και φοιτητικής μέριμνας. Η κατάσταση που επικρατεί υπονομεύει τη δυνατότητα να σπουδάσουν τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, καθώς προστίθεται ένα ακόμα οικονομικό βάρος στις πλάτες τους.

 

Κομμάτι της συνολικής αντιδραστικής πολιτικής που συναποφασίζεται στην ΕΕ από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ αποτελεί η κατάσταση στην Εστία. Με αφορμή την κρίση, αλλά αιτία την ανάγκη του κεφαλαίου να την ξεπεράσει για να αυξήσει τα κέρδη του, εντείνεται η επιθετικότητα στα δικαιώματα των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων: 65ωρο, διευθέτηση χρόνου εργασίας, απαιτήσεις εμπόρων και βιομηχάνων για 3 και 4 μέρες δουλειά (!), απολύσεις, αντιασφαλιστική επιδρομή είναι μόνο μερικά από τα καινούργια όπλα του συστήματος να ξεζουμίσει και να υποτάξει τους εργαζόμενους, παλιούς και νέους.

Αντεπίθεση!  

 Με αιτήματα ρήξης με την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της υποβάθμισης!

Με την εργατική τάξη, το λαό, κόντρα στην πολιτική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ!

Να βάλουμε φραγμό στις δυνάμεις που προωθούν αυτήν την πολιτική στις εστίες! 

Να αποδυναμωθεί η ΔΑΠ,  Η παράταξη των βιομηχάνων, ως άλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος διαλαλεί ότι για την κρίση φταίνε τα “golden boys”, οι “κακοί” και όχι οι “καλοί” τραπεζίτες, καλώντας σε «υπευθυνότητα» και «συναίνεση» για να μπορεί η κυβέρνησή τους να συνεχίσει το αντιλαϊκό έργο της. Καμία διεκδίκηση και νέες θυσίες δηλαδή, «για να πάει μπροστά η οικονομία». Έρχεται αντιμέτωπη με τις πραγματικές ανάγκες, σπρώχνει τους φοιτητές να σκύψουν το κεφάλι, σπέρνει αυταπάτες και μοιρολατρία, προσπαθεί να πείσει ότι πρέπει να τα βρούμε με το ΕΙΝ, να κάνουμε διάλογο. Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη: Απ’ τη μια είναι οι ανάγκες των εστιακών για σίτιση-στέγαση-μόρφωση-δουλειά-ζωή και από την άλλη η στρατηγική του κεφαλαίου που, ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο κρίσης του συστήματος γίνεται πιο επιθετική και παίρνει πίσω της κατακτήσεις του εργατικού και του νεολαιίστικου κινήματος.

Να αποδυναμωθεί η ΠΑΣΠ που ονειρεύεται την κυβερνητική “κουτάλα” για το κόμμα της, το ΠΑΣΟΚ, για να εφαρμόσει τα ίδια ακριβώς μέτρα.Δεν έχει να πει κουβέντα για τα ενοίκια, την ιδιωτικοποίηση, τις απολύσεις των εργαζόμενων, τη διάλυση των εστιών, αφού συμφωνεί με την αντιλαϊκή πολιτική που προωθεί το ΠΑΣΟΚ στις στρατηγικές κατευθύνσεις τις ΕΕ. Χέρι χέρι με την ΔΑΠ έχει βάλει πλάτη σε όλες τις αναδιαρθρώσεις στην παιδεία. Πρωτοστατεί στον αντικομμουνισμό, με στόχο να φοβίσει η ηγεσία τους τα λαϊκά παιδιά που βλέπουν το ρόλο του ΠΑΣΟΚ και ξέρουν ότι δεν αλλάζει, που προσανατολίζονται στην Πανσπουδαστική, εκτιμούν τη συνέπεια, τις θέσεις, τη δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Αυτοί οι νέοι και οι νέες δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από το ΠΑΣΟΚ, όπως και από τη ΝΔ.

Από κοντά και οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και η ουρά του τα ΕΑΑΚ σιγοντάρουν προς την κατεύθυνση απόκρυψης του πραγματικού ενόχου, αναδεικνύουν σε μόνο ένοχο το ΕΙΝ και την πρυτανεία, μένουν στα επιμέρους δε συγκρούονται με την καρδιά της πολιτικής της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η τακτική όχι μόνο δεν συμβάλει να αναπτυχθεί το φοιτητικό κίνημα που να συμπορεύεται με το εργατικό, να είναι αποτελεσματικό, συγκροτημένο, οργανωμένο για να διεκδικεί με βάση τις σημερινές ανάγκες των φοιτητών, αλλά στόχο έχει να μετατρέψει τις κινητοποιήσεις των φοιτητών σε εργαλείο προώθησης των συμφερόντων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Οι περιβόητες αντιδεξιές-αντινεοφιλελεύθερες κορώνες τους είναι βούτυρο στο ψωμί αυτής της πολιτικής, είναι το πέπλο για τον επικείμενο γάμο του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΝ που στόχο έχει την προώθηση της ίδιας άγριας αντιλαϊκής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που εκφράζεται και στις Εστίες. Ο ρόλος τους αποδεικνύεται ιδιαίτερα στις εστίες(πχ Παλιά ΦΕΕΜΠ, ΦΕΠΑ) όπου είναι και πλειοψηφούσα δύναμη όπου τα νοίκια και η τρομοκρατία δίνουν και παίρνουν, απολύθηκαν οι μόνιμοι εργαζόμενοι που υπήρχαν για φύλαξη και αντικαταστάθηκαν από εταιρία securityμε την ανοχή και αυτών των δυνάμεων.. 

Η ιστορία διδάσκει ότι μόνο όταν έγιναν αγώνες με αιτήματα προσανατολισμένα ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ υπήρξαν νίκες. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις εστίες. Νοίκια, ιδιωτικοποίηση, security θα είχαν γίνει πραγματικότητα προ πολλού αν οι φοιτητές δεν αντιστέκονταν και δεν πάλευαν με τα αιτήματα και τη στήριξη της Πανσπουδαστικης (πχ η ΝΦΕΕΜΠ δεν θα υπήρχε καθώς αν δεν είχαν μπει μπροστά οι αγώνες κόντρα σε αυτή την πολιτική, τα κτίρια στις θα είχαν πουληθεί σε ιδιώτες). 

Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από δαύτους! 

Καλούμε τους φοιτητές να τους γυρίσουν την πλάτη! 

Να δυναμώσουν την Πανσπουδαστικη Κ. Σ.! 

  • Που προβάλλει τα αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών και σπουδαστών, ιδίως των παιδιών των λαϊκών οικογενειών και των εστιακών, για μόρφωση-δουλιά-ζωή για δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους. Όχι γενικόλογα και ανέξοδα συνθήματα, αλλά στόχους πάλης και καθημερινής δράσης με προοπτική. Αφορούν και τον προσανατολισμό της παιδείας, της επιστήμης και της έρευνας στην υπηρεσία των αναγκών των εργαζομένων και του λαού απέναντι στην υποταγή στα κέρδη του κεφαλαίου.
  • Αναδεικνύει και πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης των φοιτητών και σπουδαστών, στην αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, με την πολιτική της ΕΕ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ του Συν και του ΛΑΟΣ. Μέσα από επιτροπές αγώνα και διακριτή συσπείρωση σε πανελλαδικό επίπεδο, απαντώντας και στη διαλυτική κατάσταση που έχουν επιφέρει όλες οι άλλες παρατάξεις στους συλλόγους, ενημερώνει και προειδοποιεί για τις συνέπειες των μέτρων που σχεδιάζονται από την κυβέρνηση και την ΕΕ, καλεί έγκαιρα σε οργάνωση της απάντησης. Για το λόγο αυτό συναντά την οργανωμένη επίθεση όλων των υπόλοιπων παρατάξεων οι οποίες είτε την κατηγορούν για κινδυνολογία, είτε μιλάνε για “αποπροσανατολισμό”.
  • Είναι η μοναδική δύναμη που βροντοφωνάζει ότι οι φοιτητές και οι σπουδαστές και ιδιαίτερα τα παιδιά που μένουν στις εστίες πρέπει να ενωθούν με το ταξικό εργατικό κίνημα το ΠΑΜΕ στην αντεπίθεση. Ότι το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα πρέπει να ακολουθήσει  το ορμητικό ποτάμι της ανατροπής και του χτισίματος της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας.


Στις 13 Μάη Ισχυρή…

Πανσπουδαστική Κ.Σ. 

 

 

Καταχωρήθηκε στην κατηγορία Ανακοινώσεις την Πέμπτη 30 Απριλίου 2009